Archiwum styczeń 2016


Kawa z ekspresu - czy smakuje lepiej niż...
14 stycznia 2016, 15:19

Smakosze kawy nie wyobrażają sobie dnia bez swojego ulubionego napoju. Kawa rzeczywiście wpisała się w nasz scenariusz dnia, jest bezwzględnym detalem, od którego rozpoczynamy dzień i którym uprzyjemniamy sobie pore poobiednią - Kapsułki do Lavazza Espresso Point. Z racji dużego wyboru różnych kaw oraz metod ich parzenia, czasami z trudem się zdecydować na konkrety. Mamy możliwość niemniej jednak przygotowywać kawę standardowo po turecku albo użyć do tego przykładowo kapsułki Dolce Gusto. Który typ kawy jest najlepszy w smaku? Na to zapytanie nie ma bezsprzecznej odpowiedzi, ponieważ ludzie posiadają przeróżne zamiłowania, dlatego nie zdoła się wyłonić jednego, najlepszego sposobu zaparzania kawy, który odpowiadałby wszystkim. Jedni uwielbiają kapsułki do nespresso, inne osoby z kolei akceptują jedynie kawę w naturalnej postaci. Jeżeli wybieramy kapsułki, to z pewnością muszą być one właściwej jakości. Im bardziej znany producent, tym wyborniejszy smak kawy. Z kolei jeżeli bardziej odpowiada nam kawa sypana, to powinniśmy mielić ją przed każdym przygotowywaniem. Gotowe, mielone kawy pod żadnym pozorem nie mają takiego smaku i aromatu, jak te, które osobiście zmielimy w dobrym młynku wolnoobrotowym. Dobra kawa z ekspresu Jeżeli chcemy pić kawę z ekspresu, to wart podkreślenia jest nie wyłącznie typ użytej kawy, ale także model ekspresu i sposób, w jaki go użytkujemy. W zasadzie ekspres powinien być wielokrotnie czyszczony a także odkamieniany, bo zbierające się osady wpływają źle na smak kawy. Dodatkowo wypada do przygotowywania w nim używać ściśle takich rodzajów kaw, jakie rekomenduje fabrykant. Smaczna kawa parzona w filiżankach Przyrządzenie kawy w filiżankach żąda od nas znajomości procesu przygotowywania zmielonych ziaren kawy. Ważna jest tutaj stosowna temperatura parzenia, jak również nieco miękka woda. Jeżeli posiadamy w domu twardą wodę, to niezbędny będzie sprawunek odpowiedniego dzbanka filtrującego wodę, dzięki któremu wyeliminujemy z niej minerały, które powodują twardość. Bez względu na to, czy parzymy kapsułki Lavazza A Modo Mio, czy też tanią kawę zakupioną w sklepie, należy to sporządzać przez właściwy czas i we odpowiednich naczyniach.